OVE TRI STVARI SU PODSTAKNUTE OD STRESA, I JEDINE DOBRE STRANE STRESA

Verovali ili ne, stres može da ima i dobre strane, ali samo kada ga imamo u malim količinama i znamo da ga kontrolišemo, kažu stručnjaci, jer nas čini spremnim za akciju, što sa druge strane usporava starenje i bolesti.

To se, naravno, ne odnosi na hronični stres koji nema ama baš niti jednu dobru stranu. Ipak, male količine svakodnevnog stresa ima svojih pogodnosti, piše Time, a to su sledeće tri stvari:

1. Podstiče fleksibilnost i lični rast

Stres u malim dozama nas podstiče na rešavanje problema, gradi nam samopouzdanje i daje veštine potrebne za budućnost. Stres nas čini i iskusnijim, fleksibilnijim, pa time i rastemo. Stres nam pomaže i da se hrabro suočimo sa svojim strahovima i izazovima, umesto da ih izbegavamo. Kada ste se uspešno suočili sa svojim strahovima, postigli ste veštine zbog kojih će vam suočavanje s takvim situacijama u budućnosti biti znatno lakše.

2. Podstiče zbližavanje s drugima

Jedan od zapanjujućih, ali korisnih efekata stresa je podsticanje zbližavanja i kvalitetnih međuljuskih odnosa. Društveni život i kvalitetni odnosi s porodicom i prijateljima ključni su za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Ljudi često vole da razmenjuju jedni s drugima svoja stresna iskustva, što im omogućava da preispitaju svoje stavove, ponašanja i emocije. Pretrpljena razdoblja stresa ojačavaju partnerske i ljubavne veze. Podrška u teškim vremenima je veliki faktor zbližavanja ili kako kaže stara narodna – Na muci se poznaju junaci.

3. Povećava motivaciju

Hronični stres podstiče nezadovoljstvo i smanjuje motivaciju, ali u malim dozama je može povećati. Na primer, stres zbog rokova pomaže nam da se fokusiramo na zadatak i da ga odradimo brže i kvalitetnije. Svi smo se suočili s tom situacijom da razvlačimo neki posao danima, ali onda se približi rok i odjednom pronađemo motivaciju koja nam je nedostajala. Stres je u takvim situacijama kreativna i pokretačka snaga koja nam treba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *