Koliko nisko moze biti pritisak krvi

Ako ste se borili sa visim krvnim pritiskom, trebate biti pazljivi da vam ne opadne puno.

Americki naucnici su izmerili nivo sistolicnog pritiska krvi na 4.480 coveka, koji pate od hipertenzije ( poviseni krvni pritisak).

U jednom periodu od 21 godina, oni su svake tri godine merili nivo pritiska kako bi otkrili da li nizi krvni pritisak ustinu smanjuje rizik od kardiovaskularne bolesti kao napad na srce, napad na mozak i infrakt srca.

“Uverili smom se da nizi krvni pritisak znaci manji rizik od kardiovaskularne bolesti,” rekao je prof. Carlos Jose Rodriquez, i dodao “oktirli smo da postoji granica nizeg pritiska krvi.”

 

Svaki ucesnik kod kojeg je pritisak krvi pao ispod 120 mmHg nije imao nikakve znake za kardiovaskularno zdravlje.

Idealni nivo krvog pritiska vrti se od 120 do 138 mmHg. Osobe za idealnim krvnim pritiskom, imaju bolje kardiovaskularno zdravlje!

Sa ovim istrazivanjem ne promenuje se nacim lecenja krvnog pritiska, ali uzima se u obzir detajni nacin uticaja krvnog pritiska na zdravlje.

 

Postoji uverenje da je nizi krvni pritisak uvek bolji nego visi, ali ovo istrazivanje pokazuje drugacije. Opadanje krvog pritiska nize od 120 mmHg moze imati recimo iste posledice po zdravlje, kao i visi krvni pritisak.

Istrazivaci naglasavaju da su razultati istrazivanja preliminarni i da se treba izvrsiti vrednovanje stranih eksperta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *