NI SLUČAJNO GA NE KUPUJTE! Zabranili su ovaj dezodorans jer izaziva rak: Evo koji sastojak je kancerogen

Istraživački tim je otkrio da je produženo izlaganje opasnoj hemikaliji povezano sa rastom tumora u tkivu dojke kod životinja. Ovo bi takođe moglo dovesti do toga da rak metastazira na druge dijelove tijela, upozorio je tim.

Naime, Švajcarska je postala prva zemlja koja je zabranila dezodoranse koji sadrže kancerogene soli alumijuma.

Nakon studije iz 2016. godine koja je otkrila da toksične hemikalije pronađene u dezodoransima igraju ulogu u raku dojke, Nacionalni savjet u Švajcarskoj je izglasao njihovu zabranu sa 126 naspram 58 glasova.

Ova mjera takođe zahtjeva da Federalni savjet pregleda istraživanje koje bi pokazalo uzročnu vezu između upotrebe dezodoransa i povećanog rizika od raka dojke.

Soli aluminijuma su aktivni sastojci koji se koriste u proizvodnji mnogih antiperspiranata i dezodoranasa na tržištu, koji pomažu u prevenciji prekomjernog znojenja i sprječavaju neprijatne mirise. Ova toksična hemikalija djeluje rastvaranjem u znoju i blokira znojne žljezde.

Zauzvrat, hemikalija smanjuje količinu vlage koja je prisutna u koži. Međutim, otkriveno je da takav efekat takođe pospješuje nagomilavanje u tkivu dojke. Većina antiperspiranata i dezodoranasa sadrži ovu hemikaliju koja izaziva rak, ističu istraživači.

Rak dojke ostaje najčešći tip raka kod žena širom svijeta, izvjestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *